Із цим компонентом у складі не можна фарбувати нігті жінкам 40+

by Max

Лаки для нігтів містять купу хімічних компонентів зі складними назвами, без яких неможливо досягти яскравого кольору та стійкого ефекту. Проте деяких інгредієнтів у складі нейл-засобів краще уникати – особливо дибутілфталату.

За останні роки формули лаків для нігтів помітно вдосконалилися: стали більш стійкими, пігментованими, а найчастіше гіпоалергенними. Тепер більшість виробників стежить за тим, щоб до складу нейл-продукції не входили найбільш токсичні п’ять компонентів, що виділяють отруйні пари та можуть спричинити розвиток серйозних захворювань, навіть до онкології.

До «токсичної п’ятірки» відносяться такі компоненти:

  • Формальдегід (formaldehyde)
  • Дибутілфталат (dibutyl phthalates)
  • Толуол (toluene)
  • Формальдегідні смоли (formaldehyde resins)
  • Камфора (Camphor)

Перші три копоненти «токсичної п’ятірки» мають багато доказів свого негативного впливу на здоров’я. А ось формальдегідні смоли та камфора у цьому списку з’явилися не так давно. При цьому вважаються більш нейтральними та не такі шкідливі для здоров’я.

Але давай окремо розгляне дибутілфталат. Не можна сказати, що його назва у всіх на слуху, порівняно з толуолом чи формальдегідом. Однак він не менш небезпечний — особливо для жінок у пізньому репродуктивному віці.

При попаданні до організму дибутилфталат здатний імітувати дію жіночих гормонів естрогенів. Через це може статися гормональний дисбаланс, який викликає проблеми із зачаттям, а також раннє настання менопаузи.

Розпізнати можливу наявність дибутилфталату в лаку для нігтів можна за написами на упаковці засобу про «стійку формулу» та «надміцне покриття», адже цей компонент протидіє появі сколів та тріщин.

У Європі дибутілфталат офіційно заборонено на виробництвах косметики. Але якщо лак, яким ти користуєшся, зроблений у Китаї чи США, краще перевірити його склад на наявність цього токсичного компонента.

Небезпеки, пов’язані з дибутілфталатом, стосуються не лише манікюру. Також цей токсичний компонент може міститися у засобах для волосся (переважно для стайлінгу) та продуктах-репелентах, що захищають від комах. Уважно вивчай склади засобів, які збираєшся використати на постійній основі. І не лінуйся шукати безпечніші аналоги — при сучасному розмаїтті косметики це не повинно викликати складнощів.

Тебе може зацікавити