Що таке ретинол та як його застосовувати

by ira

Ретинол є однією з форм вітаміну А, яка давно і успішно застосовується в дерматології для розв’язання проблем зі шкірою та волоссям. Косметика на основі ретинолу допомагає позбутися акне та зберігає тонус шкіри.

Проте перед її використанням важливо проконсультуватися з дерматологом, оскільки компонент має низку протипоказань та побічних дій, передає KURAZH.

Ретинол часто поєднується з іншими корисними компонентами для місцевого догляду за шкірою. Добре діє ретинол та ніацинамід (вітамін В3). Ніацинамід бореться з акне та пом’якшує дію ретинолу, перешкоджаючи подразненню шкіри. Однак деякі речовини в комбінації з ретинолом можуть погіршити стан шкіри, спровокувати сухість, почервоніння та утворення нових прищів.

Пептиди та ретинол

Пептиди та ретинол найчастіше використовуються в антивіковій косметиці, оскільки мають омолоджувальний ефект. Ретинол сприяє виробленню колагену, а пептиди зміцнюють клітини, що у поєднанні зменшує кількість дрібних зморшок і підвищує пружність шкіри. Крім того, пептиди пом’якшують дію ретинолу, запобігаючи появі подразнення та сухості шкіри.

Вітамін С та ретинол

Вітамін С може допомогти висвітлити пігментні плями та зменшити зморшки. Сумісність ретинолу та вітаміну С є спірною. Комбінація даних компонентом допомагає вирівняти текстуру і тон шкіри, проте обидва продукти можуть викликати подразнення. Крім того, вітамін С за зовнішнього використання змінює pH-баланс шкіри (робить його кислішим), через що ефективність ретинолу знижується. Поєднувати обидва компоненти у догляді за шкірою не протипоказано, проте краще використовувати продукти з вітаміном С вранці, а з ретинолом — увечері.

Ретинол та кислоти

У дерматології кислоти найчастіше використовуються для догляду за жирною шкірою, схильною до акне. Поєднання ретинолу та більшості кислот може призвести до пересушування шкіри, подразнення та появи почервоніння. Ретинол можна комбінувати з гіалуроновою кислотою, яка зволожує та підтягує шкіру, нейтралізуючи подразнювальну дію ретинолу.

Протипоказання до ретинолу

Оскільки ретинол є однією з форм вітаміну А, його не рекомендується застосовувати за гіпервітамінозу. Інші протипоказання до ретинолу включають:

  • жовчнокам’яну хворобу;
  • хронічний панкреатит;
  • гострий і хронічний нефрит;
  • вірусний гепатит;
  • цироз печінки;
  • алергія на ретинол.

Ретинол під час вагітності можна застосовувати лише у випадку, якщо його користь перевищує можливу шкоду. Перед застосуванням ретинолу вагітним слід записатися на консультацію до дерматолога.

Побічні ефекти ретинолу розвиваються за його тривалого використання або високої концентрації ретиноїдів у косметиці. Тривале застосування ретинолу може призвести до сухості, почервоніння та свербіння шкіри. У поодиноких випадках можна отримати опік ретинолом, за якого на шкірі утворюються пухирі.

Ретинол робить шкіру чутливішою до ультрафіолету, тому за його використання варто утриматися від засмаги. Також важливо перед виходом із дому наносити сонцезахисний крем, особливо на ділянки, де використовувався ретинол.

Як відновити шкіру після ретинолу?

За сухості, лущення, свербіння та опіку шкіри необхідно припинити використання ретинолу та звернутися до дерматолога, який проведе огляд і порекомендує догляд за подразненою шкірою. Відновити шкіру після ретинолу можна за допомогою засобів з гіалуроновою кислотою, церамідами та ніацинамідом, які зволожують шкіру та посилюють захисну функцію епідермісу. Найчастіше подразнення після ретинолу проходить через 7-10 днів, але за ретиноєвого опіку відновлення може тривати до 3-4 тижнів.

Увага! Цей контент має виключно інформаційний характер і не містить жодних медичних порад. З приводу прийому ліків, встановлення діагнозів та інших медичних порад зверніться до лікаря.

Тебе може зацікавити